20 July 2013

Ayam Bakar vs Ayam Goreng Madu

Ayam Goreng Madu

Ayam Bakar

Menu utamanya adalah ayam, tapi cara penyediaannya yang berlainan. Rasa sama-sama enak. Satu ayam goreng madu, satu lagi ayam bakar. Ayam goreng madu tue sesuai dimakan dengan nasi ayam. Tapi kalau nak makan dengan nasi putih pon okey je. Nak resepi ker? Boleh je untuk berkongsi.
 
Ayam Goreng Madu.
 
Bahan-bahan :-
 
Ayam
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Kicap Pekat
Kicap Cair
Madu
 
Cara-caranya :-
 
1- Hiriskan bawang merah, bawang putih dan halia.
2- Rebuskan bahan yang telah dihiris tadi bersama ayam.
3- Setelah ayam hampir masak, angkat ayam tersebut.
4- Perapkan ayam bersama dengan kicap pekat, kicap cair dan madu. (Aku selalu perap lebih kurang 2-3 jam)
5- Panaskan minyak dan goreng ayam tadi, Ayam akan jadi hitam disebabkan telah diperap dengan kicap. Jangan goreng terlampau lama sebab ayam tadi dah pun direbus.
6- Setelah siap bolehlah dihidangkan.

RESEPI UNTUK AYAM BAKAR NEXT TIME YEA.

No comments:

Post a Comment