28 June 2011

Kau BAIK aku JAHAT

Betul ker orang yang dah menunaikan haji dan umrah adalah orang yang terbaik sekali. Takkan melakukan kesalahan dan sentiasa berbuat baik pada semua orang. Aku rasa tak. Bagi aku ada yang benar-benar berubah menjadi baik dan ada juga yang langsung tiada perubahan malah menjadi semakin teruk. Tuan empunya diri mungkin tak sedar atau berpura-pura tak tau. Yang akan perasan selalunya orang-orang yang berada disekelilingnya atau yang pernah menjadi mangsa.

Ada yang dah berkali-kali menjejakkan kaki ke tanah suci Allah, tapi bila balik langsung tak berubah. Yang berubah hanya pada nama. Haji dot dot dot atau Hajah dot dot dot. Tapi perangai, niat hati dan kelakuan masih sama. Mungkin dia tak dapat hidayah lagi. Siapa tau kan.

Yelah sepatutnya dia harus bersyukur dengan apa yang ada. Ini tidak. Harta, wang menjadi keutamaan. Dengan adik-beradik sendiri pun nak berebut harta benda. Wahal dia sendiri dah mempunyai lebih dari segala-galanya. Harta benda yang bukan milik dia pun nak jugak. Sedarlah wahai haji dan hajah, harta tak menjamin seseorang itu mendapat kebahagian. Bila kita mati pun harta kekayaan tak akan dibawa ke kubur. Yang di bawa hanyalah amal ibadat dan doa dari anak-anak yang soleh.

Bila kita bergaduh atau bermasam muka, seelok-eloknya berbaiklah. Bermaaf-maafan antara satu sama lain. Bukannya mengajak dan menghasut orang-orang disekeliling kita membenci orang lain. Ini tidak. Kau sendiri yang bermasam muka dengan si A, kau ajak pula orang-orang lain bencikan si A. Wahal belum tentu lagi si A bersalah. Kalau pun si A bersalah, rasanya tak salah kau maafkan si A. Disebabkan hasutan kau si A menjadi mangsa. Semua orang percaya si A adalah orang yang jahat.

Dan bila kita menghulurkan bantuan biarlah ianya ikhlas. Janganlah harapkan balasan. Yang paling buat aku sakit hati bila di ungkit segala pertolongan yang telah diberi. Kalau rasa tak ikhlas tak perlu beri apa-apa sumbangan. Tak dapat apa-apa pun. Hanya amalan kosong je. Kadang-kadang walaupun tak diungkit tapi diharapkan pula beribu-beribu pujian. Pujian untuk diri sendiri.

Aku sendiri bukanlah manusia yang sempurna. Aku pun melalukan kesilapan juga. Tapi aku cuba belajar untuk memperbaiki diri. Aku tak kisah siapa pun yang nak menegur tapi biarlah ianya betul. Ini tak, bila ditegur ”kau siapa nak tegur aku. Ingat aku dah pergi haji, pergi umrah. Kau tue tak pernah jejakkan kaki kat sana pun. Ada hati nak tegur aku”. Hello, kau dah pergi haji, pergi umrah dah kira baik sangat ker? Orang lain yang tak pernah pergi di kira jahat ker? Hadis mana kau guna pakai nie. Bagi tau aku sikit.

Aku pun dah letih dah muak dengan omongan kau. Aku yang jahat nie cuma boleh berdoa supaya kau yang baik, diberi petunjuk dan hidayah dari Allah s.w.t.. Opsss, sorry kita bersama-sama diberi petunjuk dan hidayah dari Allah s.w.t. Amin.....

(p/s : tak ada siapa pun di dunia nie yang sempurna kecuali Allah s.w.t. Ingatlah satu perkara nie.)

No comments:

Post a Comment